Nostalgično svečani post


voz 4Za promenu … I ako sam profesionalno poslom vezana za drumski saobraćaj emotivno sam vezana za železnicu .Naime ,kada sam upoznala svog supruga moj prvi dolazak u Crnu Goru bio je vezan za -njegovo veličanstvo VOZ! Doputovala sam vozom !Lepo je voziti se vozom a još lepše dremuckati uz stalni šapat putnika  i truckanje šina .I sada kada se sećam tog vremena znam samo da sam doputovala u kasne sate ,da pamtim veliku kamenu zgradu čiji je ćošak obrastao u zelenilo ,kažu ,a ja to u mrklu noć nisam mogla da vidim da je to bio bršljan .Od bršljana odavno traga nema jer je zgrada dobila novo moderno izdanje i dana s izgleda upravo ovako .Autentično ali  obnovljeno .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sličnost vremena na satu  je samo sličnost ! 🙂 i nju i sama uočavam u pripremi teksta .

Da li je sve sličnost ,pitam se ?!

Povod za sve ovo što pišem je i druga slučajnost .Moj pokojni svekar je vrednih 40 godina ,bez minuta kašnjenja bio otpravnik vozova na mnogim stanicama u bivšoj Jugoslaviji a naravno i u Nikšiću .Emotivno smo ,pored prazničnog raspoloženja i državnog praznika ,,13 jul-a ,, koji se ovih dana slavi u Crnoj Gori prisustvovali i dolasku prvog električnog voza na relaciji Podgorica -NIkšić-Podgorica, koji je na jučerašnji dan pušten u rad i počeo da se saobraća u lokalnom saobraćaju .Kako moja devojčica nije imala sreće da upozna svoga dedu Jovana ova prilika  je bila dobar razlog da jučerašnji dan provedemo  na ovom mestu  .Bilo je sjajno ! Naš  osećaj  dodatno je  ulepšalo raspoloženje otpravnika stanice Nikšić koji je vrlo rado odgovorio na moj zahtjev ,uz kratku priču u obrazložeju ,i učinio nam ,da se fotografiše sa Ksenijom  u punoj opremi kako to služba i profesija nalažu .Profesionalno ,nemam reči .

ksenika kao otpravnikVeliko hvala još jednom !

Takodje, hvala i domaćinu voza koji nam dobrim raspoloženjem takodje učinio sreću većom

ksenija i domacin voya

Sve je tako bilo zvanično i lepo …svećano !Uz zvuke pištaljke otpravnika i znak rukom ,tačnije palicom voz  se vratio u početno odredište -Podgoricu .Naše odredište je bila naša kućica i baka kojoj smo otišli da uz kaficu i sladoled prenesemo utiske .Baka ko baka ,radosna zbog voza ali sa suzama u očima odslušala našu priču o vozu ,posebno evocirajući dane svoga života u kome je i ona ,kao žena domaćica ,žena otpravnika vozova vrlo često ustajala i ranije ,pre svih da isprati svoga supruga na posao .Njen je posao težak rekla  bih a njegov bio previše odgovoran .

Ja sam  netipično  drugima ponekad neshatljiva drugima u svojim namerama i upornosti ;  želela sam  i uspela nameri ,da ,,kobajagi ,,vratim vreme ,,  i na trenutak odglumim u svom filmu …filmu moj života !  …da sebe podsetim a nekima prikažem vreme  .

Blagoslovili su me  i shvatili 🙂

I na kraju ,ako mislite da je tekst zalutao i da sam nešto pogrešila -nisam .Tekst putuje  na moj blog koji je manje aktivan i koji se zove upravo kako želim – DA TI KAŽEM .

ono što pripada ovdje smo mi …i naš style…a dotle ,ja se selim u drumski saobraćaj da pratim realizaciju medjumesnog i medjunarodnog saobraćaja ,odakle drugo nego iz NIkšića !  Ima i tu neke simbolike ,zar ne ?!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Napomena : Fotke su iz privatne arhive i potpuno autorsko pravo i u druge svrhe se ne smeju koristiti bez dozvole i saglasnosti autora bloga .

2 comments on “Nostalgično svečani post

  1. Ljubinka kaže:

    Zanimljiv je i lep tvoj film koji se i dalje ‘snima’.Scenario i produkcija tvoja,scenografija uvek spremna,menjaju se samo neki akteri.:)
    Pozdrav za sve.:)

    Sviđa mi se

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s