Dobrodošli u moj radni prostor !


Na samom početku da vam još jednom poželim sretan početak nove  kalendarske godine ; zdrave,sretne uspešne i naravnooo,kreativne !

Za početak moje kreativne godine želim Vam dobrodošlicu u moj radni prostor ,prostor za aktivni odmor i sve moje hobi zanimacije .Doduše ,neki hobiji i dalje idu za mnom kao na primer igle za štrikanje i heklica ,poneki končić ali nije to ništa .S obzirom  na paletu ručnih radova kojima volim da se zanimam, šivenje je svakako najzahtevnije.Traži  prostor ,mir ,dosta pomoćnog i priručnog materijala ,pa sam i ja kao i većina hobista uvek imala problem kada bi se odlučila za šiće.Mali prostor i naša svakodnevna dinamika je samo otežavala stvari. Iskreno ,šivenje mi je iz tog razloga bilo tako reći sezonska radnja. Šila sam samo leti ,u prizemlju pomoćnog objekta koji je bio prebukiran stručnim  knjigama .Tu je tako divno i mirno  ,posebno leti kada je to jedini prostor u koji je tako dobra hladovina .No,to je imalo i svojih mana .Zimi je prehladno pa je ovaj hobi bio nemoguć i zbog čega sam ga uz dobro opravdanje opet uvodila u kuću ;zato je i bio  sezonski ;).

Od pre par godina ,potkrovlje upravo tog pomoćnog objekta je renovirano u stan . Kako niko stalno ne boravi u njemu ja sam odlučila da sve preduhitrim i uselila se .Na moju sreću a i sreću ukućana našla sam svoj mir ,pa sad s ponosom kad želim da ,,pobegnem ,,odem u svoj atelje i uživam .Opremala sam ga malo pomalo .Suprug je pomogao dosta ,dobila sam dva radna stola koja smo sami pravili ,montirao ogledalo ,što je sasvim dosta .Ja nisam zahtevna .

… evo kako sve to izgleda … najpre reklama za isti ,brzimski pravljena za jednu prezentaciju .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

… ili ovako ,u pokušaju da se postigne preglednost  …

OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrimarni deo je radni sto na kome se nalazi mašina za šivenje   BAGAT -RUŽA Step i pomoćni pribor .Na ovoj mašini šijem od 1987.god. Kupio mi je suprug u Nišu dok sam bila na studijama i danas pamtim radnju u kojoj je kupljena 🙂

Sa leve strane se nalazi pokretni stalak za garderobu i šivene komade .Mada malo  primitivno ali pomoćno svetlo sam fiksirala za stalak.Emotivno sam vezana  za lampu koja me pratila kroz školovanje ,polomljenog  je postolja koje  specifično i neisplati se praviti drugo a meni  se ne isplati da bacim lampu 🙂 mi se  družimo još .

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU produžetku spojenih radanih stolova nalazi se mašina BAGAT ANA ,stari model endlerice koji je za moje potrebe i više nego dovoljan.Nju sam kupila na internet aukciji za male pare ,na sopstveni rizik ,sa računicom da ,ukoliko ne bude funkcionalna (i ako su mi to garantovali ) prodam servisu za delove ili u staro gvožnje ,pa neka bude kako bude .Imala je poseban transport  i dopremanje ali se isplatilo .Kada sam je dobila ,pored uputstva  za rukovanje koje je po slikama potpuno nejasno  imeni koja sam imala prilike da se sretnem sa istim industrijskim strojem ali na potpuno drugačiji način, nisam znala ni da udenem konce ,a to je ,verujte kod ovih mašina jako komplikovano i osim jake volje ništa me ne,, drži,, dok udevam  konce . Posle profesionalnog servisa  sve je bilo lakše .

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU uglu štafelaj na kome Ksenija nekada slika a dok ne slika na njemu stoji slika našeg prijatelja amatera koji se iz hobija bavi slikanjem ,koja se meni jako dopada; prosto volim pogled na nju jer predsatvlja stepenice obrasle bršljenom koje vode u nepoznato i u visine .Svidja mi se to! Nikad se ne zna gde putevi vode !

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU produžetku – daska za peglanje , pegla  i  ogledalo .

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMali pogled na pribor i  neke male detalje koji se tu nalaze jer su u jednom momentu jako potrebni 😉

Ovaj detalj je jako važan ,ne zbog kutije za konce već zbog mrava -Mravke koji je Ksenija nacrtala dok sam ja šila i poklonila mi uz ono ,,Poklon za tebe mama ,, .Ima li šta lepše !

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Da ne mislite sve je sredjeno zbog posta ,naprotiv ja se uvek trudim ali jako dobro funkcionišem i u kreativnom lomu ,mada … ima nešto što se nije stiglo – nesredjeni konci za vez i trakice

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU drugoj sobi nalazi se  mali ormarić u kome čuvam :konce ,igle,materijale ,naramenice ,perlice ,trakice ,časopise (uglavnom BURDA ) i još po nešto .

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOva fotka nije jasna ali naslućuje -od svega po malo !

…pa i vunicu  …

OLYMPUS DIGITAL CAMERAMaterijala za šiće sasvim dovoljno ili nikad dovoljno …sve ću ja to sašiti jednoga dana 😉

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERATrenutno je na redu suknja …sve je spremno …

OLYMPUS DIGITAL CAMERAIma dosta i popravki ,prepravki …kao ušivanje rajsferšlusa na jakni ,korekcija nekih odevnih predmeta i dr. i sve to na pokretnom stalku .

OLYMPUS DIGITAL CAMERAU skorije vreme nadam se da ću nabaviti krojačku lutku koja mi je potrebna .Planiram da stolicu koja nije reprezentativna ,,obučem ,,i sašijem jednu dekorativnu  presvlaku .

Što se tiče planova sasvim sam sigurna da će i ova kao i predhodne biti kreativna ako ne i kreativnija ,kao i da će se neke stvari u mom profesionalnom životu definisati ,što pre .Dotle ,družimo se i dalje .

Hvala na poseti ,ako ste se imalo osećali prijatno svratite ponovo !

14 comments on “Dobrodošli u moj radni prostor !

  1. Negoslava kaže:

    Kolko da znaš, Bagatove radnje u Nišu više nema, sada je tu banka. Ja sam se, kad se Hrvati odvojiše, znala da će doći do nestašica svega proizvedenog tamo, pa sam jedva našla neeku RUŽU ŠTEP ili slično, nabavila u Pirotu. Posle godinama mašina nije mogla da se kupi u Srbiji.
    Inače, imam istu onu čipku ko ti.
    Prostor ti je divan, divan časna reč.

    Sviđa mi se

    • dragicap kaže:

      Hvala Negoslava još jednom ,znam da nema ,bila je sa desne strane kad kreneš od centra put sadašnjeg tržnog centra KALČA.Drago mi je da imaš istu ,ja sam prezadovoljna imam je tolike godine ,održavam je . A i čipku ;).Opremala sam ga letos i tu su nastale haljine za svadbu i jošponešto .Idemo dalje !

      Sviđa mi se

  2. Miki kaže:

    Cestitam ,atelje je zaista lep i lepo sredjen,mirise na „Mravka“-lepo ime za vredne osobe.
    Lutke ,po iskustvu meni bliske osobe,je najbolje kupiti u radnjama koje su pred zatvaranjem,na rasprodaji.Kostale su 15e po komadu-nije mnogo zar ne?
    A enlerica mi se posebno dopada,kad bih bila te srece da nadjem takvu.

    Sviđa mi se

    • dragicap kaže:

      Hvala Miki ,drago mi je ,,čuti ,,te .Da ,dobra ti je asocijacija meni tonije palo napamet za Mravka ! Meni je on tako sladak !!! Znam,za lutke ali ja bi pravu profesionalnu koja pokriva nekoliko veličina ali svakako dobra ideja i može poslužiti.Za endlericu sam zaista imala sreće ,htelo me !:)Veliki pozdrav za tebe

      Sviđa mi se

  3. ika verunica kaže:

    Oooo i ja imam Bagatovu Ružu i još uvijek je dobra. Eeee lipe moje.. nema više ni Bagata ni dućana…sad ćemo šiti na kineskim mašinama..
    Dragice moja vridna….ti si žena za sva vremena !!!!

    Sviđa mi se

  4. bensedinart kaže:

    Tako inspiriše:))))

    Sviđa mi se

  5. aprilia29 kaže:

    Moram priznati da ti zavidim. Oduvijek sam željela da imam svoj kutak u kome ću se sakriti i raditi ono što volim, pisati i ukrašavati stare i nove predmete. A sviđa mi se i kako su uredila svoj radni prostor mada mislim da je ovo „radni“ suvišno jer ti, očigledno, uživaš u tome a „radni“ mi djeluje suviše strogo. Prije bih rekla „prostor za uživanje“.

    Sviđa mi se

  6. NatashaBI kaže:

    KAKAV DIVAN PROSTOR! Ovo je san svakog kreativca! Divno, divno! Sve imas sto ti treba-citav jedan svet za mastanje i stvaranje. Bas ti zavidim!

    Sviđa mi se

  7. Sneza A kaže:

    Zaista, retko se vidja ovako prijatan i topao prostor za rad. Sve pohvale. Ja sam po struci tekstilac, malo sam radila u toj bransi pa nemam nekog narocitog iskustva, trenutno sam pocela sa sablonima krojenje i sivenje pa cemo videti 😉

    veliki pozzz 😀

    Sviđa mi se

Postavi komentar